Müslin Ne Demek?
Bebek alışverişi için araştırma yapan hemen herkesin karşılaştığı neredeyse ilk kelime olan müslin; bebek bakım ürünleri için olduğu kadar kumaşının özellikleri dolayısıyla farklı alanlarda da kullanım kolaylığı sağlamaktadır. Peki şimdi Milk&Moo ekibi olarak, sizlere; müslin kumaş nedir ve nereden gelmiştir, kökenine inerek açıklayalım. Müslin Arapçada; Musul işi, Musul’dan gelme anlamlarını taşır. Adının anlamından anlaşılacağı üzere müslin kumaş, Musul dan yaygınlaşarak dünyada özellikle bebek bakımı amacıyla çokça kullanılan kumaş haline gelmiştir. Dokuma sıklığı değişmekle birlikte genelde ince dokunmuş, nefes alıp terletmeyen ve yüksek emici, pamuk yapısı sayesinde battaniye türevleri ve bebek bakım ürünleri için vazgeçilmez olmuştur. Şimdi çeşitli alt başlıklar halinde müslin kumaş kullanım alanlarını, tercih edilme sebeplerini ve özelliklerini konuşacağız. Yazımızda aynı zamanda mermerşahi kumaş tipini de tanıtarak, kullanım özelliklerini açıklayacağız.
Müslin Nedir ve Ne İşe Yarar?
Müslin kumaş, genelde düz ve sık dokunmuş ince, hafif ve yumuşacık bir kumaştır. Pamuklu yapısı onun sağlık açısından da tercih edilebilir seçenek olmasını sağlar. İlk başlarda Mısır 'da kullanılarak yaygınlaşan müslin kumaş alt açma örtüleri, puset örtüsü, bebek arabası örtüsü, emzirme örtüsü, ağız örtüsü veya mendilleri, havlu çeşitleri gibi bebek bakım ürünleri içerisinde sıkça yer alır. Ancak yumuşacık kumaşı ve incecik terletmeyen yapısı sayesinde, pike ve battaniyelerde hatta şal olarak da kullanılabilir bir dokuya sahiptir. Bu açıdan çoğu yerde müslin diz battaniyesi görmek de mümkündür.
Neden Müslin Kumaş?
Müslin kumaş, kullanımı Mısır'da yaygınlaşarak dünyanın birçok yerine ulaşmış ve günümüze değin birbirinden farklı çok fazla üründe yer edinmeyi sürdürmüştür. Dokuma yapılırken kullanılan iplikler, pamuksu, düz ve sade yapısına olumlu etkiyerek müslin kumaş yapısının ince ve hava alan dokusunun oluşumunu sağlar. Terletmeyen ve rahatça hava alan yapısı sayesinde birçok battaniye, pike ve örtüde vazgeçilmez olarak kullanılır. Aynı zamanda pamuksu ve yumuşak yapıda olması; bebeklerinizin hassas ve narin cildini nazikçe sarma imkanı sağladığından birçok bebek bakım ürünleri için de müslin kumaş kullanımı tercih edilir. Bebek bakım ürünleri için olmazsa olmaz bazı kriterler mevcuttur. Bunlardan bazıları şöyledir; bebeğin hassas ve narin cildine temas ederken yumuşak şekilde sarabilir yapıda olmak, terletmeyen ve hava alır dokuya sahip olmak, yüksek emicilik sayesinde hızlı ve kolay kurulama imkanı taşımaktır. Müslin kumaş, tüm bu özelliklere sahip olması açısından yaygınlaşma gösterebilmiştir. Aynı zamanda yüksek emiciliği onun sadece bebek örtülerinde değil deniz ve banyo sonrası kullanılan havlularda da çokça rağbet görmesine yol açmıştır.
Müslin Kumaş Terletir Mi?
Müslin kumaş terletir mi? sorusu, özellikle yeni bebek sahibi olacak ailelerin veya uygun hediye arayışında olan birçok kişinin sorduğu bir sorudur.Yazımızda sıkça bahsettiğimiz üzere müslin kumaş terletmez çünkü ince bir dokuya sahiptir. Bebeğiniz dünyaya henüz uyum sağlarken hassas ve narin derisinin nefes alabilmesi ve cildine temas eden ürünün pamuklu yapıda olması son derecede önemlidir. Bu açıdan müslin kumaşlar nefes aldıran ve yumuşak dokularıyla birçok bebek örtüsü bebek bakım ürünleri pike, diz battaniyesi ve normal battaniye gibi ürün çeşitlerinde sıkça yer alır. Bebek bakım ürünleri için kaşındırmaz, antialerjik yapı da çok önemli bir kriterdir. Bu kriterlere cevap veren müslin kumaşlar aynı zamanda sade ve ince yapıda oldukları için de çokça tercih edilir.
Mermerşahi Mi, Müslin Mi?
Tülbent benzeri fakat daha sıkça dokunmuş yapıda olan kumaş türüne, mermerşahi kumaş denmektedir. Annelerimizin evde yoğurt mayaladığında; yoğurdun dinlenmesi için üzerini örttüğü ince beyaz tülbente benzeyen bir kumaştır. Tüy bırakmaz özelliği mermerşahi kumaş için belirgin özelliklerdendir. Kumaşın bu tüy bırakmaz özelliği sayesinde, bulaşık sonrası eşyaların kurutulması için de kullanım sıklığı mevcuttur.
Mermerşahi kumaş, ince yapısıyla terletmez ve hava alır özelliktedir. Kullanım alanı da bu ince yapısının belirgin olduğu iç astar üretimi gibi alanlarda daha sıktır. Bunun yanı sıra yazın kullanılan başörtüsü yapımında, gelinlik tasarımının iç astar kısmında ve son yıllarda pandemiyle beraber hayatımıza giren maskeler için kullanımı mevcuttur. Daha koruyucu maske çeşitleri bulunmaktadır. Ancak erişim zorluğu yaşandığı durumlarda tülbent veya yazma türevi başörtüleri ile de koruma sağlanabildiği uzmanlar tarafından görüş bildirilince mermerşahi kumaş bu alanda da kullanım imkânı bulmuştur.
Mermerşahi kumaş ile müslin kumaş arasında en belirgin kullanım farklılığı; mermerşahi kumaş daha çok hijyen amaçlı kullanılan örtülerde, terletmeyen yapısı sayesinde ise iç astar olarak kıyafetlerde yer edinmiştir. Çok farklı amaçlarla kullanılan mermerşahi kumaş, bebek bezi olarak üretildiği dönemden günümüze kadar gelebilmiştir. Şimdi hazır bez olarak farklı seçenekler üretildiğinden mermerşahi kumaş kullanım alanı da değişmiş ve daha çok ağız kurulama ve bu anlamda hijyeni sağlama amacıyla üretim ham maddesi olarak kullanılmaya başlanmıştır.
Piyasada bu amaçla kullanılan çeşitli bebek ağız mendilleri bulunmaktadır. Yüksek emici özelliği ve tüy bırakmaz yapısı sayesinde bu mendiller güçlü hijyen imkânı sunmaktadır. Müslin kumaş ise terletmeyen yapısı, yumuşacık dokusu ve yüksek emici özelliği ile bebek örtü, battaniye ve havluları için daha çok rağbet görmektedir.
Milk&Moo müslin örtülerimiz 110x110 cm boyutlarında 2 li set olarak kesesi ile birlikte satılmaktadır. 4 renk seçeneği sunduğumuz müslin örtülerimiz %100 pamuktan bebeğinizin narin teni için özel olarak dokunarak hazırlanmıştır. İdeal ölçüdeki 2'li müslin örtülerimiz ekstra yumuşak ve yıkandıkça yumuşaklığını koruyan bir yapıdadır. Müslin örtü seçeneklerimize buradan ulaşabilirsiniz.