çocuklarımızın sarılma ihtiyacı Milk&Moo

Çocuklarımızın Sarılma İhtiyacı

Bebeğinize ilk sarıldığınız anı muhtemelen hiç unutmayacaksınız. Henüz konuşamadığınız bebeğinizle iletişim kurmanın, onu sevdiğinizi göstermenin bir yolu sarılmak. Ancak sarılmanın sadece yumuşacık ve sıcacık hissettirmekle kalmadığını, bebeğinizin gelişiminin önemli bir parçası olduğunu hatırlatmak isteriz. Bu yazıda sarılmanın ve temas etmenin bebeğinizin gelişimine nasıl bir etkisi olduğunu, bebeğinizi pamuklara sarmanın sevginizi göstermenin dışında nasıl bir amacı olduğunu sizinle paylaşmak istiyoruz.

 1. Sarılmak, minik bebeklerimizin beyin gelişimi için önemlidir

Küçük çocukların normal gelişimlerine devam edebilmeleri için, duyusal uyarımlara ihtiyacı vardır. Örneğin kum, su, toprak gibi şeylerle oynamalarını bu yüzden isteriz. Bebeklerimizin, banyo ve uyku gibi süreçlerde sıcak ve yumuşak şeylerle temas etmesini de bu yüzden istiyoruz. Milk&Moo ailesinin size sunabileceği, banyodan çıktıklarında kendilerini sarıp sarmalanmış hissedecekleri yumuşak havlu ve bornozları buradan inceleyebilirsiniz. Dokunmak bebeklerin sağlıklı işleyen bir beyin geliştirmesinde önemli rol oynar. Üstelik, “Genetik Psikoloji Monografi” sinde yayınlanan bir araştırmaya göre bu temasın yumuşak, sıcak ve güvende hissettiren bir temas olması gerekir. Bu tür bir temas bebeğinizin motor kabiliyetlerini ve bilişsel gelişimini destekler.

2. Bebeğinizin büyümesini sağlar

Bebeğinize temas etmeniz, bebeğinizin fiziksel gelişimi için de önemlidir. Yıllar içinde doktorlar, küçük çocukların, tüm gerekli besinleri aldığı halde temas etmediği için büyüyemediğini, fiziksel gelişimlerini tamamlamakta zorlandıklarını keşfetmiştir. Çünkü dokunmak oksitosin isimli bir hormonun salınımını sağlar, diğer ismiyle “sevgi hormonu”. Bizim için çok önemli bu hormonun etkilediği süreçlerden birisi de fiziksel büyümedir.

 3. Stres yönetimine yardımcı olur

Stres ile başa çıkmak yetişinler için bile zor. Stresle başa çıkabilmemizi sağlayan sinir sistemimiz yenidoğanlarda yeterince gelişmemiştir. Sarılmak çocuğunuzun yaşadığı stresi azalttığı gibi, zamanla çocuğunuzun duygularını kontrol etmeyi öğrenmesine de yardımcı olur.

 4. Bağışıklık sistemini güçlendirir

Yukarıda bahsettiğimiz stres, bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olur. Stres altındaki küçük çocuklar sağlıklarına zararlı olabilecek miktarda kortizol salgılarlar ve bu bağışıklık sistemlerinin zarar görmesine sebep olabilir. Stres yönetimine sarılarak ve dokunarak yardımcı olduğunuzda, bebeğinizin bağışıklık sistemini de güçlendirmiş oluyorsunuz.

 5. Çocuğunuz ile bağ kurmanızı sağlar

Sarılmak ve dokunmak, güvende hissetmemizi sağlar. Tabii bebekler ve küçük çocuklar için durum farklı değil. Örneğin uyku arkadaşları bebeğinizi güvende hissettirerek uyumasına yardımcı olduğu için kullanırız. Bebeğinize sarıldığınızda, çocuğunuzun size ve gelecekte başkalarına güvenebilme yeteneğinin gelişmesine yardımcı olursunuz. Çocuğunuzun size güvenmesi, iyi bir ilişki kurmanızın da temelini oluşturuyor. Zaman içinde sarılmadan önce çocuğunuzdan izin isteyerek, çocuğunuza hayır demeyi ve vücutlarıyla rahat hissetmelerini öğretmeye de başlayabilirsiniz.

 Bebeğinizin ne ile temas ettiğine de dikkat etmelisiniz. Banyo zamanında yenidoğanları yumuşak bir kumaş ile kurulamanız, bebeğinizin güvende hissetmesi için önemli bir adım. Bebeğinizin güvende hissetmesi yukarıda bahsettiğimiz gibi, sadece sizin ve bebeğinizin ilişkisi için değil, bebeğinizin fiziksel ve ruhsal gelişimi için de çok önemli.

Gözbebeğiniz, küçücük bebeğinize sarılmanın onun için de ne kadar önemli olduğunu aklınızda tutarak, her gün sarılmanız dileğiyle... 

Yazan: Suna Yavaş

Kaynakça: https://www.exchangefamilycenter.org/exchange-family-center-blog/2020/4/2/the-science-behind-hugging-your-kids5-benefits-for-you-and-your-child#:~:text=Because%20newborns%20first%20learn%20to,for%20normal%20growth%20and%20development. https://www.parentingforbrain.com/children-hugging/

https://thenewageparents.com/10-reasons-to-hug-your-child/

Yorum Yap

* Zorunlu Alanlar

Lütfen dikkat: yorumlar yayınlanmadan önce onaylanmalıdır.